ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » Άρθρα » ΑνακαίνισηΑνακαίνιση. Μέθοδος και υλικά.

Ο ειδικός που θα καλέσετε στον χωρο σας, πρέπει να βγάλει στην επιφάνεια τα δικά σας όνειρα, και πάνω σε αυτά να προσαρμόσει την σκέψη του, την πείρα και τις γνώσεις του. Ο διαμορφωτής - διακοσμητής που καλέσατε, δεν θα ζήσει ο ίδιος μέσα στον χώρο σας, ούτε ο σκοπός ο δικός σας ειναι να χρηματοδοτήσετε το όλο έργο, για να γίνει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα που θα μπει στο αρχείο του έπαγγελματία ειδικού που καλέσατε, και εσείς σε ένα μήνα, να διαπιστώσετε ότι ο χώρος σας δεν έχει χρηστικότητα, ειναι άβολος, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τους στόχους σας, και θα πρέπει να τον αλλάξετε. 

     Στην συνέχεια να θυμάστε ότι η κάθε ανακαίνιση έχει την δική της φιλοσοφία και στόχο.  Ο στόχος της κατοικίας  ειναι η ηρεμία, η αρμονία, η απομάκρυνση των εντάσεων, η θαλπωρή και η ζεστασιά. Ο στόχος ενός καταστήματος, αντίθετα, ειναι η προβολή, η έκθεση μας στο κοινό, οι τρόποι εστίασης στο δικό μας εμπόρευμα, η εμπιστοσύνη του επισκέπτη στο σύνολο που του παρουσιάζουμε. Ο στόχος ενός Bar, Cafe η Club ειναι η ένταση, η δυναμικότητα, η αίσθηση της δυνατότητας για κοινωνικότητα, συνεύρευση, χαλάρωμα μέσα από το ξεφάντωμα. Ο στόχος ενός γραφείου, ειναι η συγκρότηση, η οργάνωση, η δυνατότητα αυτονόμησης εν ώρα δουλειάς, η αίσθηση εμπιστοσύνης που θα αποπνέετε στον επισκέπτη συνεργάτη και πελάτη. Μετά την μελέτη, τα πάντα κυλάνε κατά μεγάλο ποσοστό γρήγορα και σωστά.

Για να σας προσανατολίσουμε στην ποικιλία των υλικών και στα βασικά τους κοστολόγια (δείχνοντας και ενδεικτική γκάμα υλικών), θα ακολουθήσουμε σαν σειρά τα γενικευμένα υλικά, και με την κατηγορία, κατοικία, εμπορικά και συναφή καταστήματα, Cafe - Bar, Εστιατόρια, Ταβέρνες, γραφεία.

ΓΥΨΟΣΑΝΙΔΑ.   

Επενδύσεις με γυψοσανίδα. Ψευδοροφές και τοίχοι.                           

Τιμή: από 21 ευρώ + φπα το τετρ. μέτρο σε ίσιες επιφάνειες. Δοκάρια, κολώνες και σχέδια, χρεώνονται ξεχωριστά, Στις τιμές πάντα συμπεριλαμβάνονται τα υλικά, και η δουλειά παραδίδεται με ένα χέρι στοκάρισμα στους αρμούς.

Μεγάλη δυνατότητα εφαρμογής σε οικιακούς και επαγγελματικούς χώρους

Διαμέρισμα 70 τετρ. μέτρων. Μεγάλη είσοδος. Γκρεμίσαμε τον τοίχο, και την ενοποιήσαμε με κουζίνα και σαλόνι, μετατρέποντας, τον παλιό χώρο εισόδου σε μία πολύ χρήσιμη τραπεζαρία.

Η ενοποίηση του χώρου, μας επέτρεψε να κατασκευάσουμε τοξοειδή τοίχο (δεξιά) και να εκμεταλλευτούμε το κάτω μέρος του στην τραπεζαρία, και το πάνω μισό του, στο διπλανό μικρό παιδικό υπνοδωμάτιο, δίνοντας του ψηλή ντουλάπα.

Δημιουργήσαμε ψευδοροφή, με κρυφό φωτισμό. Περάσαμε όλα τα καλώδια ρεύματος, τηλεφώνου και ηχείων πάνω από την γυψοσανίδα. Τοποθετήσαμε ηχεία συνδεμένα με το στερεοφωνικό, αλλά και το home cinema. δίνοντας δυνατότητα στο καθημερινό γεύμα η σε μία γιορτή την δυνατότητα της μουσικής

Διασκεδάσαζουμε τις ξεκάρφωτες κολώνες με κρυφό χρωματιστό φωτισμό. Ο φωτισμός αυξομειώνεται με ντίμερ, τονίζοντας τον χώρο κατ επιλογήν ώρας και περίστασης.

 

Τοξοειδής κατασκευή home cinema. Η οθόνη τοποθετείται μέσα στην εσοχή, ενώ όλος ο εξοπλισμός και τα  δύο ηχεία, προσαρμόζονται στο βάθος του κενού του τόξου. Για τα υπόλοιπα ηχεία έχουν τραβηχτεί οι καλωδιώσεις, και προσαρμόστηκαν δίπλα στους καναπέδες 

      Κατασκευή  διπλής κουρτινιέρας στο σαλόνι και την κρεβατοκάμαρα. Θεατρικοποιημένη απόδοση, με σποτ ανάμεσα στις δύο κουρτίνες, δίνοντας την δυνατότητα να αυξομειώνεται ο φωτισμός με ντίμερ. Το φως τονίζει με ένταση το υψηλό μέρος της κουρτίνας, και χάνεται απαλά μέχρι το πάτωμα. Την ομορφιά της κατασκευής, την απολαμβάνουμε εσωτερικά και εξωτερικά, δίνοντας ένα υπέροχο αποτέλεσμα και της εξωτερικής όψης του χώρου μας.

 

Και φυσικά πρωτεύον υλικό και στους επαγγελματικούς χωρους 

 

 

Κατάστηματα  BODY CLUB. Κατασκευή με περιμετρική έμφαση στον φωτισμό, για την καλλίτερη προώθηση των εμπορευμάτων.              

                                                                                    

 

 

 

 

  

                      Κατάστημα στην οδό Κηφισίας.

ΠΛΑΚΑΚΙΑ. Σε πολλές διαστάσεις. Για πάτωμα και τοίχο. Σήμερα βρίσκουμε προσφορές σε Α ποιότητα, από 8 Ευρώ + φπα το τετρ. μέτρο, αλλά γενικά οι τιμές του ποικίλουν    Εσείς καλό θα ειναι να προσανατολιστείτε από 13 μέχρι 18 ευρώ κατά μέσο όρο.Θα βρούμε καταπληκτική ποικιλία σε σχέδια χρώματα και διαστάσεις. Υπάρχουν απομιμήσεις μαρμάρου μέχρι και 100 ευρώ, αλλά εκεί πρέπει να αναρωτηθούμε αν θα πρέπει να βάλουμε κανονικό μάρμαρο. Κόλες, στόκοι κλπ,  θα τα υπολογίσετε + 3 έως 4 ευρώ το μ2, ενώ τα εργατικά της τοποθέτησης, πρέπει να υπολογίζετε, από   9 ευρώ και πάνω (αν πρόκειται για σχέδιο).  Για εξαιρετική δουλειά, θα χρειαστεί οπωσδήποτε τσιμεντογωνία. Τα παλιά μάρμαρα η μωσαϊκά, παλιά, κατά την διάρκεια του τριψίματος, αφήναν την μηχανή να τρίβει και οι μαστόροι έκαναν ...τσιγάρο. Πολλές οι κοιλότητες, και πολλά τα υψώματα κυρίως, κοντά στα σοβατεπί. Για τσιμεντογωνία περίπου 3 πόντων, υλικά και εργατικά, μαζί με το ενισχυτικό, υπολογίστε περίπου 8 ευρώ επιπλέον. Στα μαγαζιά ίσως να μην χρειάζεται, αλλά στο σπίτι σας, χρειάζεται οπωσδήποτε. Μην τα λυπηθείτε αυτά τα παραπάνω 8 ευρώ, αξίζει να τα δώσετε, τα πλακάκια που θα διαλέξετε, θα περάσετε δεκαετίες πολλές. 

  Η εταιρεία Κυριακούλης, έχει μικρή γκάμα, όμως αρκετά ποιοτική και μάλλον από τις πιο φθηνές τιμές. Η  Cresta, προσελκύει με την καλή παρουσίαση των προϊόντων, όπως και ο "Λακιώτης", ενώ στα πιο εξεζητημένα design, η εταιρεία "Ependysis", κρατάει από τα ψηλότερα στάνταρ.Μη φοβηθείτε την διακόσμηση στο πάτωμα. Οι δυνατότητες ειναι πάρα πολλές,  και σε χρώματα και σε σχέδια, και μπορείτε να το πετύχεται σε μεγάλη ποικιλία τιμών Το Cotto, παραμένει το κορυφαίο ζεστό χρώμα, που υπάρχει πλέον σε αυθεντικό, αλλά και σε εγχώριες και εισαγώμενες απομιμήσεις.  Μη ξεχνάτε. Το πάτωμα δεν ειναι κάτι ουδέτερο. Τον μεγάλο χώρο τον αναδεικνύει και τον μικρό τον μεγαλώνει, αλλά πάνω από όλα τον στολίζει. Στην διακόσμηση τίποτα δεν ειναι ουδέτερο και αδιάφορο.  

 

Σχέδια με πλακάκι.

 

 

 

 

 

 

 

ΠΑΡΚΕ και Laminate.

Το κλασσικό καλό υλικό. Κολλητό υπάρχει μόνο σε ένα σχέδιο, το μωσαϊκ, και θα το βρείτε  περίπου στα 50 Ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Σε καρφωτό (για καινούργιες οικοδομές, η πολύ παλιά κατεστραμένα από το σαράκι, που θέλουν αντικατάσταση) θα το βρείτε από 75 με 80 ευρώ. Οι τιμές ειναι με την τοποθέτηση και όλα τα υλικά  Για επαγγελματικούς χώρους, θα βρούμε φθηνότερα ξύλα (σανίδες κλπ) που φαίνονται σαν επιμελώς κατεστραμένα, αλλά κάνουν για μπαρ, καφετέριες η μαγαζιά ρούχων με σπορ ντύσιμο κλπ. To laminate, μπορείτε να το υπολογίσετε, από 20 ευρώ   + φπα  το τετρ. μέτρο τοποθετημένο, μαζί με όλα τα υλικά (υπόστρώματα, τελειώματα κλπ)  Ο συνεταιρισμός των τεχνιτών φέρνει παρκέ σε καλές τιμές, αλλά η "interscala" έχει πολύ καλή ενημέρωση σε κάθε είδους δάπεδο, και εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, αλλά και μια καλή ποικιλία σε laminate. Από εταιρείες βέβαια υπάρχουν πάρα πολλές, που προσπαθούν να σταθούν επάξια στον ανταγωνισμό. Τι προσέχουμε πριν ξεκινήσουμε; Τρία βασικά πράγματα:

-   Το συνεργείο να ειναι έμπειρο

-  Το παρκέ να ειναι 10 ώς 15 ημέρες, στον χώρο μας, πριν την τοποθέτηση

- Να ελέγξουμε την υγρασία του χώρου, πριν την τοποθέτηση. Να έχουν τελειώσει οι εργασίες με υγρασία τουλάχιστον 10 ημέρες πριν

     Το αυθεντικό παρκέ ειναι ζωντανό υλικό   και μπορείτε  να το διατηρήσετε, για πάντα, σε αντίθεση με το laminate, που ειναι μια απομίμηση του αυθεντικού υλικού, και λογικά στην 3ετία θα φανεί η φθορά (στα φτηνά), και στην 5ετία δεν θα βλέπεται. (Ως γνωστό, και στα βαψίματα και στα παρκέ κλπ, ο ιδιοκτήτης που το βλέπει κάθε μέρα, το συνηθίζει στο μάτι του, και το νομίζει καλό. Ο επισκέπτης βλέπει ένα χώρο παραιτημένο και παρακμιακό, αλλά πως να το πει. Ειναι από αυτά που δεν λέγονται.)Υπάρχουν βέβαια laminate, με 120 ευρώ το τετρ. μ., αλλά γιατί να μην βάλουμε κανονικό παρκέ; Το κλασσικό παρκέ, το είπαμε πριν ζωντανό, γιατί το καλοκαίρι δροσίζει, τον χειμώνα ζεσταίνει. Ειναι εκλεκτό υλικό, και γιαυτό θέλει την προσοχή του. Στεγνό καθάρισμα, και το σπίτι σας θα έχει  πάντα την αριστοκρατική φινέτσα.  Κάθε 7 περίπου χρόνια, μία συντήρηση στο παρκέ, θα σας παρουσιάζει το πάτωμα, σαν να κάνατε ανακαίνιση μόλις εκείνη την στιγμή. Το λαμπερό αυτό αποτέλεσμα που ανανεώνει το σπίτι, δεν το προσφέρει κανένα άλλο δάπεδο. Και αξίζει να σημειώσουμε, ότι ταιριάζει με κάθε είδους διακόσμηση.

ΥΑΛΟΤΟΥΒΛΑ

        Υλικό που κακώς δεν χρησιμοποιείται ευρέως και στους εσωτερικούς οικιακούς χώρους. Από 2,5 ευρώ το τεμάχιο, το απλό κλασσικό γυαλότουβλο, φτάνει και 6 ευρώ στην μεγάλη του γκάμα.Υπολογείστε κόλες και οδηγούς γύρω στο 1 ευρώ επιπλέον. Υπάρχουν οικονομικά Τσεχίας, που ειναι χρόνια δοκιμασμένα, καινούργια κινέζικα, ιταλικά κλπ.

    Συνεργαστήκαμε με την εταιρεία "Μακρής" και μείναμε ευχαριστημένοι με την μεγάλη γκάμα του, και την δυνατότητα να δίνει λύσεις. Μην ξεχνάμε ότι τα γυαλότουβλα έχουν στάνταρ μέγεθος, και τα μισά σε οριζόντια και κάθετη τυποποιημένη  μορφή, δίνουν το καλλίτερο απότέλεσμα.

    Η επιπλέον δυνατότητα τους να υπάρχουν μηχανισμοί που να δίνουν την δυνατότητα να ανοίγουν σαν παράθυρα με ανάκληση, λύνουν την υγειονομική ανάγκη εξαερισμού του χώρου.  Υπάρχουν βέβαια και τα γνωστά γυαλότουβλα με τις τρύπες, σε διάφορα σχέδια.

Η χρωματική γκάμα τους ειναι τεράστια,  πετυχαίνοντας και εξιδεικευμένες αποχρώσεις.  

 Στην διακόσμηση, επίσης η δυνατότητα του ειναι μεγάλη. Η πολύ καλή εταιρεία art decor έχει φέρει καταπληκτικές παραστάσεις, δίνοντας την δυνατότητα να στολίσεις μεγάλους χώρους, να τους εμπλουτίσεις με διακριτικούς και όμορφους φωτισμούς  και εσωτερικά λουλούδια.

  Πρακτικά ξέρουμε όλοι, ότι το γυαλότουβλο, θεωρείται τοίχος φωτιζόμενος, και έτσι μπορούμε να φωτίσουμε σκοτεινούς χώρους  με φυσικό φως, εκεί που ο νόμος  μας υποχρεώνει τα έχουμε  σταθερό τοίχο.

   Εσωτερικά, στους δύσκολους χώρους της ανακαίνισης, όταν πρέπει σε ένα παλιό σπίτι να βγάλουμε ένα επιπλέον δωμάτιο, παιδικό, γραφείο η κάτι άλλο το οποίο ειναι σκοτεινό, το γυαλότουβλο ειναι η πραγματική λύση.

 

 

 

 

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ.

       Μαζί με τα υδραυλικά ειναι οι δύο πιο κρυφές δουλειές, γιαυτο τα συνεργεία του ηλεκτρολόγου και του υδραυλικού, πρέπει να ειναι απολύτως ελεγμένο όσον αφορά τις γνώσεις του και την εμπιστοσύνη του. Οι τιμές εδώ ποικίλουν. Αν μιλήσουμε για πλήρη ανακαίνιση, που σημαίνει ακύρωση όλων των παλιών καλωδιώσεων και εγκατάσταση καινούργιων, μέ όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές (κλιματιστικά, τηλέφωνα και τηλεόραση σε όλους τους κεντρικούς χώρους, συναγερμό για την κάλυψη όλου του διαμερίσματος, κάμερες κρυφούς φωτισμούς σε κουζίνα, σαλόνι κρεβατοκάμαρες), αλλαγή βεβαίως του πίνακα κλπ, μαζί με την επαύξηση ισχύος στα παλιά διαμερίσματα (πριν του 1985), μπορούμε να προσανατολίσουμε, κατά  προσέγγιση και ανάλογα τις ανάγκες, για  όσους ενδιαφέροναι για κατοικίες. Σημειώστε: Μιλάμε για την πιο κρυφή εργασία, που πρέπει να γίνει οπωσδήποτε σωστή.

      Για 70 έως 90 τετρ. μέτρα περίπου στις 3.300 ευρώ.

      Για  90 έως 120 τετρ. μέτρα περίπου στις 4.000 ευρώ, και

      Για περισσότερα τετρ. μέτρα  η τιμή θα εκτιμηθεί ανάλογα τις ανάγκες της κατοικίας.

   Τα καταστήματα  κάθε είδους και τα γραφεία, θα εκτιμηθούν μετά από συγκεκριμένη μελέτη.

    Οι δυνατότητες του φωτισμού ειναι άπειρες.  Από την ποικιλία των οικιακών φωτιστικών, μέχρι τις τεράστιες δυνατότητες του επαγγελματικού φωτισμού, μπορούμε να αναφέρουμε ότι αποκλειστικά και μόνο οι ποικιλίες των λαμπών, μας δίνουν δυνατότητες  ειδικευμένης προσαρμογής  στο γραφελιο στο σαλόνι, στην βιτρίανα του καταστήματος, στην κεντρική σάλα, ανάλογα το τι θέλουμε να αναδείξουμε, από τι απόσταση κλπ.

   Ξεχωριστή αναφορά θα κάνουμε  σε δύο σημεία προς το παρόν.

Α) Όσον αφορά τις κατοικίες, για τις δυνατότητες του "έξυπνου σπιτιού". Την δυνατότητα π.χ να ελέγξετε αν ξεχάσατε ανοικτά φώτα, η να ανάψετε τον θερμοσίφωνα η το κλιματιστικό, μέσα από το κινητό σας.  Και πολλές άλλες δυνατότητες που μπορείτε να δείτε στο πραγματικά ωραίο site της legrand

Β) για την δυνατότητα των Led, στον επαγγελματικό χώρο, τονίζοντας ότι η απίστευτη οικονομία τους, σε συνδυασμό με την τεράστια δυνατότητα προγραμματισμού  χρωματικής εναλλαγής, μπορεί να καταστήσει ένα χώρο να φαίνεται ανανεωμένος πάντα αποκλειστικά και μόνο από τα led. 

   Για τα ηλεκτρικά θα μπορούσαμε να γράφαμε 100 φορές περισσότερα και πάλι θα ήταν λίγα, γιατί αποτελούν  μία από τις βασικές δυνατότητες της διακόσμησης. Θα περιοριστούμε σε αυτά, για να πάρετε μια πρώτη ιδέα, γιατί τα υπόλοιπα ειναι ζητήματα  που συνδυάζονται με μια προσεκτική και σωστή μελέτη.

 Οι εταιρείες που υπάρχουν ειναι πάρα πολλές, τουλάχιστον στον οικιακό φωτισμό, ενω στον επαγγελματικό μάλλον έχουμε απο τα πιο ποιοτικά εργοστάσια στο κόσμο. Όσον αφορά το επαγγελματικό ντιζάϊν, σε προϊόντα εισαγωγής, η Bright, μάλλον ειναι η πιο οργανωμένη και με τηνμεγαλύτερη γκάμα.

         

            

 

 

 

ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ

 Αυτή ειναι η πιο  κρυφή δουλειά από όλες. Αν δεν γίνει σωστή η δουλειά οι κακές συνέπειες ειναι πολλές.

- Μπορεί να μυρίζει το σπίτι από την αποχέτευση η τα σιφώνια.

- Μπορεί να γεμίσει ενώσεις με μικρά ρετάλια σωλήνων, κάτω από το πάτωμα. Με τον πρώτο σεισμό, θα σπάσουν οι ενώσεις και θα γεμίσει νερά το σπίτι, αχρηστεύοντας πατώματα, χαλώντας τοίχους κλπ.

  Ο υδραυλικός σας, πρέπει να ειναι απολύτου εμπιστοσύνης.

 

   

 

 

 Ανακαίνιση σε ισόγειο διαμέρισμα 137 τετρ. μ σε  τετραόροφη πολυκατοικία κατασκευής  1914, στην οδό Καρνεάδου, στο Κολωνάκι

 

 

 

 

Η ακύρωση των παλιών υδραυλικών, η αποξήλωση των παλιών ειδών υγεινής, μαζί με την επανεγκατάσταση  των παροχών ύδρευσης, αλλά της αποχέτευσης για το μπάνιο και την κουζίνα,  καθώς και η τοποθέτηση των ειδών υγιεινής, και της κουζίνας, κοστίζουν περίπου στα 1.100 ευρώ + φπα  Αν υπάρχει και ένα wc επιπλέον, να υπολογίζετε γύρω στα 700  ευρώ επιπλέον.  Αν σας πουνε λιγότερα, να ειστε καχύποπτοι. Μπορεί να μην σκάψουν το πάτωμα ως την πλάκα, να στερεώσουν σωστά αποχετεύσεις και σωληνώσεις. Μπορεί να σας πουν να φέρετε εσείς αυτούς που θα ξηλώσουν παλιά είδη υγιεινής, νιπτήρες, νεροχύτες κλπ. Μπορεί να σας αφήσουν τα μπάζα να τα βάλετε σε σακούλες εσείς, και να τα πάτε έξω από το σπίτι, και να ψάχνετε εργάτη  να το κάνει.. Υπάρχουν εκατό μπορεί.

   Αν θέλετε βρύσες στο μπαλκόνι, η στην αυλή η χρέωση ειναι μικρή.  

    Για μεταφορές  θέσεων του καλοριφέρ, επίσης οι χρεώσεις ειναι μικρές. Φτιάξτε την κατοικία σας όπως την θέλετε.

   Η τοποθέτηση ενός ηλιακού  θερμοσίφωνα ειναι περίπου    250 ευρώ + φπα Αν ειναι πολλοί οι όροφοι, θα ειναι λίγο περισσότερο.

Μετά από τον ηλεκτρολόγο και τον υδραυλικό έρχεται η ώρα της κουζίνας και του μπάνιου.

ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΟΥΜΕ:  Μία ανακαινιση δεν γίνεται για να χαλάσουμε ένα μεγάλο ποσό χρημάτων (συχνά στην τύχη). Γίνεται για  να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχει η κατοικία, το κατάστημα, το γραφείο που ανακαινίζουμε,  ώστε να πετύχουμε   με ευκολία τον αντίστοιχο στόχο μας. (Μην ξεχνάτε τους στόχους ανα ανακαίνιση.  Δεν ειναι όλοι ίδιοι. Δείτε  πάλι την εισαγωγή)

   Για να φτάσετε λοιπόν,  μέχρι αυτό το σημείο, θα πρέπει σίγουρα να έχετε ήδη κάνει, την διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου. Τώρα, που το σπίτι ειναι όλο λάσπες και σκόνες, αλλά  ήδη ξέρουμε που ακριβώς μας εξυπηρετούν να μπουν πρίζες και φώτα,  που θα τοποθετηθούν τα είδη υγιεινής στο μπάνιο, πως θα διαμορφωθεί η κουζίνα, ώστε να έχει πρακτικά εύκολες διαδρομές, να μας καλύπτει τις χρηστικές μας ανάγκες,  που θα μπει το τζάκι, τι χώρο μπορούμε να του αφιερώσουμε, τι όγκο πιάνει η τραπεζαρία, τι όγκο θα πιάσουν τα έπιπλα στο σαλόνι, και πως θα κυκλοφορούμε άνετα χωρίς να σκουντουφλάμε.  Τώρα που ήδη ξέρουμε που θα μπεί η τηλεόραση, η το home cinema, που θα βάλουμε τους πίνακες μας, που θα βάλουμε τα ενθύμια μας , από τα ταξίδια, τις σπουδές μας, τους γονείς μας, και ότι αγαπάμε,  που θέλουμε κρυφό φωτισμό, που θα ειναι το παιδικό, το κρεββάτι και το γραφείο του, και που η κρεβατοκάμαρα, πως μας βολεύει το γραφείο και που η βιβλιοθήκη,  έφθασε  η ώρα της διακόσμησης.  (Αντίστοιχα στους επαγγελματικούς χώρους ξέρουμε που θα παει το ταμείο, μέχρι που η βιτρίνα, τα ράφια, πόσο χώρο η ταμπέλα, στα είδη εστίασης η κουζίνα, η μπάρα, ο dj, η λάτζα κλπ).

     Σε όλες  τις ανακαινίσεις εδώ ειναι το κομβικό σημείο, που μπαίνει η διακόσμηση.

     Και ας φέρουμε σαν παράδειγμα τις κατοικίες, (ανάλογα ερωτήματα ειναι σε καταστήματα εμπορικά, bar, cafe, εστιατόρια, και  γραφεία)

     Ποιές γωνίες επιλέξαμε να παρουσιάσουν το στίγμα του σπιτιού μας; Πως θα το κάνουμε να αποπνέει θετική αύρα σε εμας, στην οικογένεια μας και στους επισκέπτες μας; Ποια χρώματα θα διαλέξουμε στους τοίχους; Πως θα επενδύσουμε το τζάκι; Θα του κάνουμε κάποια επένδυση η θα γίνει μίνιμαλ; Ποια χρώματα και τι στιλ θα έχει η κουζίνα μας;  Τι συνδυασμούς χρωμάτων και σχεδίων θα κάνουμε στο πάτωμα; Πως  θα διακοσμήσουμε το μπάνιο μας; Την μπανιέρα πως θα την φτιάξουμε; Την κρεβατοκάμαρα θα την έχουμε μόνο για ύπνο, η μας ενδιαφέρει να γίνει πρωτεύοντας χώρος;  Τι πόμολα θα βάλουμε; Τι σχέδιο στα κουρτινόξυλα ;Ποια χρώματα θα έχουν κουρτίνες και καναπέδες; Τι στιλ θα δώσουμε στις κουρτίνες; Τι φωτιστικά θα βάλουμε; Θέλουμε πλάγιους φωτισμούς με απλίκες; Με ένα λόγο. Ποιο στιλ  μας εκφράζει να ακολουθήσουμε, ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας; 

     Τώρα θέλουμε λίγη οργάνωση για να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από χρώματα

ΧΡΩΜΑΤΑ.

      Το χρώμα ειναι ο βασικός άξονας της διακόσμησης.  Εμπεριέχει το χρώμα στους τοίχους, το χρώμα στα δάπεδα,  στις εσωτερικές πόρτες και την πόρτα εισόδου, το χρώμα στα έπιπλα κουζίνας,  στο μπανιο, στα φωτιστικά,  στα έπιπλα του σαλονιού, στα έπιπλα της κρεβατοκάμαρας,  στο τζάκι και στην επένδυση του,  στα κουρτινόξυλα, στα πόμολα, στο χαλί,  στο κάθε είδους  ύφασμα (κουρτίνα, καναπέ), στα αλουμίνια.  Στους επαγγελματικούς χώρους,  επιπλέον προσέχουμε το χρώμα  στον φωτισμό, στα ράφια, στις ταμπέλες, στις βιτρίνες, στα έπιπλα των γραφείων, στον εξοπλισμό σάλας(καρέκλες πολυθρόνες, τραπέζια,  κλπ. 

     Η βασική συζήτηση λοιπόν, μεταξύ διακοσμητή και των πελατών του, πρέπει να ειναι με βασικό άξονα τo χρώμα, και πάνω εκεί να παρέμβει και να κάνει την μελέτη του. 

         Μετά ξεκινάει τα σχέδια,όπου χρειάζεται να κάνει, (π.χ κουζίνα, τζάκι, μπάνιο,)  η την επιλογή των υλικών από την γκάμα των προϊόντων που πρέπει να διαλέξουμε.(π.χ κουρτινόξυλα, νιπτήρες, πόμολα, υφάσματα). Έτσι θα δώσουμε το στιλ που θέλουμε και μας ικανοποιεί, για να ζήσουμε μαζί με αυτό στον χώρο μας,  αρκετά από τα επόμενα χρόνια της ζωής μας.

         Επιλέξατε λοιπόν τον διακοσμητή σας, προσέξτε να πεισθείτε από τις γνώσεις και την πείρα  του, και εμπιστευθείτε τον.  Στην αντίθετη περίπτωση, αλλάξτε τον έγκαιρα.  Η διακόσμηση ειναι διάδοχη  έμπνευση. Να σας εμπνεύσει  ο διακοσμητής σας την εμπιστοσύνη, και στην συνέχεια να εμπνευστεί από τον χώρο σας, τον τρόπο ζωής σας, τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας.

ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ.

    Εδώ ειναι οι τιμές με την μεγαλύτερη απόκλιση. Οι καλοί μαστόροι, έμειναν για χρόνια άνεργοι, γιατί οι αλλοδαποί, έγιναν όλοι μπογιατζήδες και έσπαγαν τις τιμές. Στην συνέχεια, οι καλοί ελαιοχρωματιστές χαμήλωσαν λίγο τις τιμές, και οι αλλοδαποί απόκτησαν σιγά σιγά πείρα.  Να σημειώσουμε ότι οι αλλοδαποί πλέον κάνουν πολύ καλή δουλειά, αλλά δεν ξέρουν τις λεπτομέρειες σε ειδικές κατασκευές, που ξέρουν οι καλοί και ειδος υπό εξαφάνιση παλιοί μαστόροι. Άλλωστε  νεαροί Έλληνες τεχνίτες πλέον δεν υπάρχουν, γιατι ειναι αντίθετο το μαστοριλίκι με το life style,της ελληνικής χρονικής περιόδου που περνάμε, και κανείς γονιός δεν στέλνει να μαθει τον γυιό του μπογιατζή, αφήνοντας το επικερδές επάγγελμα για άλλους.

    Με   8 ευρώ + φπα ανα τετρ. μέτρο κατά μεσο όρο,  βρίσκουμε τον σπατουλαριστό τοίχο,μαζί με το τρίψιμο, το αστάρωμα, και δύο η τρία χέρια βάψιμο, ανάλογα πόσα θέλει για να καλύψει τον τοίχο. ενώ  το φρεσκάρισμα, με 4 έως 5 ευρώ  (στοκάρισμα με δύο χέρια βάψιμο.) Τα δοκάρια και οι κολώνες χρεώνονται ξεχωριστά. Ο καλος Έλληνας μάστορας, θα πάρει και 2 έως 3 ευρώ παραπάνω στο σπατουλαριστό και στο φρεσκάρισμα, 1 το πολύ 2 ευρώ παραπάνω. 

    Προσέχουμε, ο  σημερινός καλός μάστορας, Έλληνας η αλλοδαπός πλέον, να καλύψει το πάτωμα με χαρτόνια και τα έπιπλα με νάϋλον. Ειναι μέσα στις υποχρεώσεις του. Δεν έχουν κόστος, αλλά λίγο φασαρία, ώσπου να τα στρώσει. Ειναι όμως ζήτημα συνήθειας και μεθόδου, που δείχνει ότι σέβεται την δουλειά του, και δεν θα βάψει πατώματα και τζάμια

Αυτή την νοοτροπία πληρώνει ένας πελάτης έναν καλό μαστόρα

   Τα χρώματα πλέον γίνονται με τα ειδικά μηχανήματα που όλοι ξέρουμε. Αυτό έχει ένα καλό και ένα κακό που πρέπει να το προσέξουμε. Το καλό ειναι, ότι αν μας αρέσει, δίνουμε το κωδικό και μας το ξαναφτιάχνουν συνήθως ίδιο, αλλά όχι πάντα.  Το κακό βρίσκεται, στο  άν συμφωνήσετε στο χρώμα από το δειγματολόγιο, και αγοράσετε όλη την ποσότητα. Λάθος μεγάλο.  Τα χρώματα που θέλουμε, τα αγοράζουμε ανά κιλό, και βάφουμε μερικά κομμάτια του τοίχου που θέλουμε.  Και αυτό δεν χρεώνεται, σαν εργασία , παραπάνω. Δύο με τρεις χρωματικές δοκιμές,  μέχρι να καταλήξετε εκεί που θέλετε, ειναι επίσης μέσα στις υποχρεώσεις του τεχνίτη. Απλά αγοράστε εσεις τα μονόκιλα χρώματα που θέλετε.  Βάφτε λοιπόν, στις γωνίες και στο μέσον, εκεί που πέφτει φυσικό φως κλπ. Το κάθε χρώμα φαίνεται διαφορετικό

α) στο μικρό δείγμα του δειγματολογίου

β) Στον ασπατουλάριστο η σπατουλαρισμένο τοίχο αντίστοιχα.

γ) Ανάλογα πως πέφτει το  φυσικό φως.

    Δοκιμάζουμε πάντα λοιπόν στον χώρο μας το χρώμα, προτού καλύψουμε όλη την επιφάνεια

    Τελευταία κυκλοφορούν από τις εταιρείες  χρωμάτων (Βιβεχρωμ, Kraft κλπ) προγράμματα χρωματικά.  Προς το παρόν αυτά ειναι καλά για να παίξουν τα παιδιά σας. Ότι και αν δείτε στον υπολογιστή, δεν έχει καμμιά σχέση με την πραγματικότητα. Η καλή εταιρεία    στα χαλιά και τις μοκέτες TAPIS, μέσα στο blog  της, κάνοντας μια προσπάθεια να κοινοποιήσει τα προγράμματα αυτά,  για να γίνονται συνδυασμοί  με τα πολύ καλά προϊόντα της, έκανε μια καλή παρουσίαση αυτών των χρωματικών προγραμμάτων. Μπορείτε να πειραματιστείτε λοιπόν και μόνοι σας

    Τεχνοτροπίες

Εδώ θέλει προσοχή και μέτρο. Από τότε που οι τεχνοτροπίες έγιναν τυποποιημένες, οικονομικές και ο καθένας μπορεί να τις κάνει, "φορέθηκαν" πολύ.  Η τεχνοτροπία, δίνει έμφαση στον χώρο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ποσότητα   σε καταστήματα που προσφέρουν διασκέδαση. Bar, Cafe, τοστάδικα, εστιατόρια, ταβέρνες κλπ. Και πάλι σε συνδυασμούς με άλλη διακόσμηση.

Στις κατοικίες, ίσως σε διακοσμητικά διαχωριστικά ημιτοίχια, επένδυση τζακιών, και δευτερεύοντες χώρους προκειμένου να τους δώσεις κάτι το ξεχωριστό, (π.χ ταβάνι σε βεστιάριο, σε σκοτεινό τοίχο κουζίνας, εντοιχισμένη βιβλιοθήκη, τοίχο και ταβάνι σε wc κλπ) 

Σε εμπορικά καταστήματα, δεν θα το προτείναμε, παρά μόνο σε αθλητικά καταστήματα, η σε σπορ  νεανικό ντύσιμο 

 

 

Λαδομπογιές

       Οι λαδομπογιές έχουν περιοριστεί σημαντικά. Οι πόρτες πλέον ειναι συνήθως έτοιμες λουστραριστές, και οι ντουλάπες με μελαμίνη η βαγκελίτη, ενώ οι μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα από αλουμίνιο.

 Για λαδομπογιές μένουν συνήθως τα κάγκελα στις βεράντες, η συμπληρωματικές κατασκευές από σίδερο. Κλασσικά τα χρώματα τους. Αξίζει να δοκιμάσετε και τα  σφυρήλατα χρώματα. Μια συμβουλή: Το μινιάρισμα στα καινούργια κάγκελα να γίνονται με το παλιό παραδοσιακό μίνιο.

Λουστραριστά.

       Εδώ η ποικιλία ειναι μεγάλη, όπως και οι δυνατότητες ειναι πολλές. Μπορούν να συνδυαστούν πόρτες, με έπιπλα κουζίνας, με  έπιπλο μπάνιου κλπ. Χρωματολόγιο πλούσιο και με εξαιρετικά αποτελέσματα, αν θέλουμε, και μας το επιτρέπει και ο χώρος, ο χρόνος και το ....χρήμα. 

    Οικονομικά ειναι η ακριβότερη λύση στις κατασκευές, αλλά το αποτέλεσμα, μας αποζημιώνει αισθητικά.

    Και κάτι ακόμα σημαντικό. Μην υποτιμήσετε τον χρόνο που χρειάζεται μια δουλειά με λούστρα. Πρέπει να προγραμματιστεί έγκαιρα, γιατί μπορεί να σας βγάλει εκτός  χρονοδιαγράμματος των εργασιών.

    Εξαιρετικός  στην εργασία του, καλα οργανωμένος και σε καλές τιμές,  η εταιρεία " Ιωσάφ Λάζαρος ΑΒΕΕ. Περιοχή  Αχαρναι

 

ΕΠΙΠΛΑ  ΚΟΥΖΙΝΑΣ.

Οι τιμές που βρίσκουμε στις κουζίνες  εγχώριας παραγωγής,   πάντα με την τοποθέτηση και την μεταφορά, έχουν ως εξείς:

    -  Τα  πολύ οικονομικά έπιπλα κουζίνας,  κατασκευασμένα από πορτάκια μελαμίνης,  ξεκινάνε  170 ευρώ + φπα 

     - Η επόμενη ποιότητα, ειναι τα  έπιπλα από πορτάκια από τ. βακελίτη. Η τιμή τους ξεκινάει από  230 ευρώ το τρέχον μέτρο.  

     -  Ακριβότερη ποιότητα ειναι τα έπιπλα κουζίνας, από πορτάκια λουστραρισμένα.  Η τιμή τους ξεκινάει από 480 ευρώ το τρέχον μέτρο.

Αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε στην κατηγορία ΚΟΥΖΙΝΕΣ, μαζί με περισσότερα άρθρα.  Aργότερα θα δημοσιεύσουμε φωτογραφίες  με περισσότερες κουζίνες και σχόλια. Για  να δείτε ολόκληρο το παρόν άρθρο (ενημέρωση εγχώριων και εισαγώμενων, μηχανισμοί και εξαρτήματα), πατείστε εδώ. 

ΜΠΑΝΙΟ

   Την φιλοσοφία  μας για το μπάνιο, θα την βρείτε στο άρθρο μας "Μπάνιο, η επανάσταση στο σπίτι, στην κατηγορία μπάνιο.  Στην συνέχεια θα δημοσιεύσουμε πολλές φωτογραφίες μια μεγάλη ποικιλία

   Προς το παρόν να σας προσανατολίσω, ότι ένα μπανιο, που περιέχει την υδραυλική εγκατάσταση, αγορά και τοποθέτηση πλακιδίων, αγορά και τοποθέτηση ειδών υγιεινής, μπαταριών κλπ ξεκινάει από 2.700 ευρώ 

Αν το σπίτι σας κατασκευάστηκε μετα το 1985, η συνολική εγκατάσταση ξεκινάει από 1.200 + φπα

 

Ολόκληρο το άρθρο θα το βρείτε, 'Υλικά και τιμές. Μια πρώτη προσέγγιση", στην κατηγορία μας "μπανιο"

 

ΑΛΟΥΜΙΝΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Οι τιμές στα αλουμίνια ευτυχώς δεν ποικίλουν πολύ.  Ούτε και οι ποιότητες.

Οι ποιότητες και τιμές ποικίλουν ανάλογα  πάνω σε δύο επιλογές που θα κάνουμε, και σε μια τρίτη ποιοτική "παγίδα".

-     Το  βάρος του  αλουμίνιου.

-    Το χρώμα που θα διαλέξουμε.

     Όσον αφορά το βάρος, πρέπει να ξέρετε, ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες σε κάθε εταιρεία. Η βαρέως τύπου και η ελαφριότερη. Προσοχή. Έχει συμβεί κάποιος να διαλέξει την κανονική που ειναι η βαρέως τύπου, και να παραλάβει την φθηνότερη. Τώρα που γνωρίζετε τις διαφορές να είστε πιο ενημερωμένοι και συγκεκριμένοι.

     Όσον αφορα το χρώμα, να ξέρετε ότι η ποικιλία ειναι πραγματικά εντυπωσιακή. Υπάρχουν γύρω στις 400 είδους βαφές, με τέλειες απομιμήσεις ξύλου, η δεσποτάκι λευκό  ή οτιδήποτε είδους  απόχρωση θέλετε. Εντυπωσιακή πράγματι η γκάμα.  Εδώ πρέπει να γνωρίζουμε δύο πράγματα.

α) Το βαμένο κοστίζει περίπου 70% περισσότερο από το λευκό.

β) Η παραλαβή του αλουμινίου, συνήθως γίνεται έως και 45 ημέρες μετά την παραγγελία.

Ακριβότερα λοιπόν τα βαμμένα, και καθυστερούν. Απλά αξίζουν. Οι διακοσμητικές τους δυνατότητες  ειναι εντυπωσιακές.

Η παγίδα.

Αυτό ειναι το τρίτο που πρέπει να προσέξετε. Αυτή λοιπόν βρίσκεται στα βαγονέτα, τα λεγόμενα φυλλαράκια που χρησιμοποιούμε στα εξωτερικά πατζούρια. Υπάρχουν λοιπόν, με μόνωση και χωρίς. Προτιμείστε με μόνωση.Το αλουμίνιο, όταν το βλέπει ο ήλιος, παράγει πολύ θερμότητα. Η μόνωση στα βαγονέτα, δίνει πραγματική προστασία για την ζέστη. Που ειναι η παγίδα; Ότι ο κάθε πελάτης θεωρεί αυτονόητο ότι τα βαγονέτα θα ειναι ΜΕ μόνωση,  και τα παραλαμβάνει ΧΩΡΙΣ μόνωση.  Μειονέκτημα. Δεν μπορεί κανείς να το ελέγξει, γιατί θα πρέπει να καταστρέψει το εξωτερικό κούφωμα. Πως φυλαγόμαστε; Μόνο με την γνώση, και την ερώτηση που θα   κάνουμε στον κατασκευαστή. Που φταίτε εσείς; Μα βέβαια στο κυνήγι της φθηνότερης προσφοράς, χωρίς να ξέρετε τι ακριβώς σας ωφελεί.  Καταλαβαίνουμε βέβαια, ότι όλοι θέλουμε το πιο οικονομικό, αλλά καλά ειναι, αν είστε έτοιμοι να διαλέξετε κουφώματα, να ειστε ενημερωμένοι. Αυτά θα σας συντροφεύσουν στη ζωή σας για  αρκετές δεκαετίες.

Οι τιμές λοιπόν, εκτός από τα παραπάνω, εξαρτώνται και  από τον τρόπο κατασκευής. Ενδεικτικές τιμές.

Μπαλκονόπορτα. Ενδεικτική διάσταση. Πλάτος 1,40 Χ 2,20 Ύψος. Διπλά τζάμια. Βαγονέτα με μόνωση. Χρώμα λευκό. Βαρέως τύπου.

Ανοιγόμενη εσωτερικά και εξωτερικά. Ειναι η ασφαλέστερη κατασκευή, από διαρρήξεις και παραβιάσεις.                  τοποθετημένη   1100 Ευρώ  φπα 

Ανοιγόμενη εσωτερικά και εξωτερικά ρολό. (όχι αυτόματο)                    τοποθετημένη   από 1000 ευρώ + φπα

Συρόμενη εσωτερικά και εξωτερικά. Η εξωτερική κατασκευή δεν ειναι ασφαλής.       τοποθετημένη   1100 Ευρώ

Επαλληλα εσωτερικά και εξωτερικά.  Η πιο επισφαλής κατασκευή. Αν μπορείτε, να την αποφύγετε.                                              τοποθετημένη   850 Ευρώ.

Παράθυρα. Σε διάσταση 1,40 Χ 1,40.  ίδιες ιδιότητες με την μπαλκονόπορτα. Τιμές περίπου 25% έως 30% φθηνότερες.

Παράθυρα μπάνιου η μικρά παράθυρα κουζίνας, με διπλό τζάμι, κοστίζουν περίπου στα 300 ευρώ+ φπα  , μαζί με την εξωτερική τους ασφάλεια, μιας και δεν συνοδεύονται από πατζούρια και ρολά.

ΤΙ  ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

 -   Ανακλήσεις.  Η κάθε ανάκλιση χρεώνεται από 100 έως 120 ευρώ.

-   Σίτα. Η απλή σίτα, ανοιγόμενη οριζόντια η κάθετα, από 100  έως 130 ευρώ. Αν την θέλουμε, με πλαίσιο  αλουμινίου σαν πόρτα, τότε στοιχίζει ακριβότερα. Η απλή και οικονομική λύση, ειναι πιο εξελιγμένη, και ασφαλίζει το σπίτι καλλίτερα από τα ζωϋφια.

ΠΟΡΤΕΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ

Οι πόρτες αλουμινίου, αν χρειαστούμε στην κουζίνα μας, η λευκή κοστίζει περίπου στα  700 ευρώ.

Σημάδι των καιρών. Ως γνωστό τα αλουμίνια δεν φθείρονται ποτέ. Τα τελευταία χρόνια  βρήκαμε περιπτώσεις με σάπια κουφώματα αλουμινίου, σαν να ειναι σίδερο. Τα ανακυκλωμένα λοιπόν υλικά, δεν ξεδιαλύνονται σωστά, και παρουσιάστηκαν και τέτοια φαινόμενα. Στις επώνυμες εταιρείες, θεωρούμε ότι υπάρχει καλλίτερος έλεγχος.

 ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΠΟΡΤΕΣ   ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΚΑΙ

                        ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 

   Θα ξεκινήσουμε από τις  εξωτερικες πόρτες αλουμινίου,  οι οποίες έχουν τις ίδιες ιδιότητες με τα κουφώματα αλουμινίου.

Οι τιμές τους διαφέρουν αρκετά, ανάμεσα στην λευκή απόχρωση με όλες τις χρωματιστές. Η ποικιλία των χρωμάτων,  επίσης  ειναι τόσο μεγάλη, με πολύ καλές απομιμήσεις  και οι τιμές έχουν παρόμοιες διαφορές, δηλαδή περίπου 70 % λευκή με χρωματιστή.

Εδώ έχουμε να διαλέξουμε και μια ποικιλία σχεδίων και αποχρώσεων, όσον αφορά τα τζάμια τους.

   Η τιμή τους σε μια διάσταση 1,20 πλάτος και 2,30 ύψος  ξεκινάει από 900 ευρώ, η λευκή,  και ανεβαίνει ανάλογα τα τζάμια, το πλάτος κλπ.

 Οι θωρακισμένες πορτες ασφαλείας, ξεκίνησαν σαν πόρτες διαμερισμάτων. Κάθε υπεύθυνη εταιρεία, έχει τις προδιαδραφές της, και οι τιμές ξεκινάνε από 750 ευρώ, για μια διάσταση 1,00 μ πλάτος με 2,20 ύψος.

   Τελευταία, εμφανίστηκαν στην αγορά κινέζικες και βουλγάρικες από 550 ευρώ. Εμείς δεν ρισκάρουμε να συστήσουμε  τις πόρτες αυτές, μιας και ειναι δύσκολη και η υποστήριξη τους σε περίπτωση προβλήματος.

Βάλαμε στην ίδια κατηγορία, τις εξωτερικές πόρτες αλουμινίου, και τις εξωτερικές πόρτες ασφαλείας, γιατί αν πρόκειται για είσοδο πολυκατοικίας, οι διαφορές ειναι πολύ μεγάλες. Απλά συγκριτικά και η  ποιότητα και η αισθητική, σε μία πόρτα θωρακισμένη ειναι κατά πολύ ανώτερες, πολύ βαρύτερες, και πιο "ασφαλείας". Η τιμή της σε μια αντίστοιχη πόρτα ειναι περίπου  1,30 πλάτος με 2,30 ύψος ξεκινάει από 1.600 ευρώ.

 Περί ασφάλειας, θα σας ενημερώσουμε αργότερα.

 (ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΠΟ ΕΞΕΛΙΞΗ. ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

Copyright © Διάσταση & Χώρος - Με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος. | Developed by Hyper Center