ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » Άρθρα » Κατοικία » ΚουζίναΈπιπλα Κουζίνα. Υλικά τιμές και εφαρμογές

Καταλαβαίνουμε βέβαια, την ανάγκη των εταιρειών να επιβάλλουν το είδος τους, όπως συμβαίνει  άλλωστε σε όλα τα ειδη, σαν την μοναδική  αναγκαία και απαραίτητη   πολυτέλεια, αλλά το κάθε ζευγάρι ξέρει  πολύ καλά την λειτουργικότητα μιας κουζίνας.  Παράγει φαγητό, και όχι ερωτισμό και αισθησιασμό, ούτε ανάμνηση της προγιαγιάς μας.

Οι τιμές που βρίσκουμε στις κουζίνες  εγχώριας παραγωγής,  έχουν ως εξείς:

- Τα πολύ οικονομικά έπιπλα κουζίνας,  κατασκευασμένα από πορτάκια μελαμίνης, τα οποία δεν τα προτείνουμε ούτε στα εξοχικά σας, ούτε  στα σπίτια που έχετε για ενοίκιο, και ξεκινάνε από 220 ευρώ το τρέχον μέτρο. 

- Η επόμενη ποιότητα, ειναι τα  έπιπλα από πορτάκια από βαγκελίτη, τα οποία θεωρούμε πάρα πολύ καλής ποιότητας και αντοχής, και τα προτείνουμε. Η τιμή τους ξεκινάει από 280 ευρώ το τρέχον μέτρο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Κυκλοφοράνε απομιμήσεις βαγκελίτη, ενώ ειναι μελαμίνες. Να επιμένετε στην αυθεντικότητα του βαγκελίτη.

Ακριβότερη ποιότητα ειναι τα έπιπλα κουζίνας, από πορτάκια λουστραρισμένα. Οι διακοσμητικές τους δυνατότητες ειναι πολύ περισσότερες από τα προηγούμενα υλικά, και οι χρωματισμοί τους, ειναι στο χέρι του του καλού λουστραδόρου, να γίνουν πραγματικά εξαιρετικοί.  Το ξύλο τους δεν ειναι ατόφιο ξύλο αλλά από mdf, όπως ειναι και οι πόρτες και όλα η σύγχρονη ξυλεία.  Σαν αντοχή μην το φοβάστε, ειναι ισάξια του ξύλου, αλλά πιο ελαφριά. Θέλει λίγο περισσότερο προσοχή στην φροντίδα και συντήρηση του, γιατί η επιφάνεια του ειναι περισσότερο πορώδης από του βαγκελίτη. Η τιμή τους ξεκινάει από 400 ευρώ το τρέχον μέτρο.

Θα προσέξατε ότι οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα το είδος  που επιλέγουμε για τα πορτάκια. Απλά να ξέρετε ότι τα εσωτερικά "κουτιά" γίνονται από μελαμίνη απλή, λευκή η χρωματιστή. Η εσωτερική κατασκευή δεν διατρέχει κίνδυνο φθοράς, έτσι λοιπόν μην σας απασχολήσει αν αυτό το διαπιστώσετε στην παραλαβή, και δεν σας το εντόπισε ο μαραγκός - επιπλοποιός σας.

Για τις κουζίνες εισαγωγής οι τιμές δεν πάνε με το μέτρο, αλλά με το σχέδιο. Εντυπωσιακά τα σχέδια τους, αλλά αν διαλέξετε ένα φουτουριστικό σχέδιο κουζίνας, η ένα σχέδιο με έντονο κόκκινο και ινοξ, να θυμάστε ότι η κουζίνα σας, αφ' ενός δεν ειναι αίθουσα πολεμικών τεχνών και αφ' ετέρου τα έπιπλα κουζίνας, δεν ειναι εύκολο να αλλάζουν σύμφωνα με την μόδα ανα διετία. Θα τα έχετε καθημερινά μαζί σας για χρόνια.

Από τις επώνυμες εταιρείες, μας αρέσει η εταιρεία Avelon, που σας παρουσιάζουμε και δείγματα των δουλειών της.

Τι προσέχουμε στην κουζίνα; Οπως αναφέρουμε και στο άρθρο για τις κουζίνες, το τελευταίο πράγμα που κοιτάει ένας διακοσμητής στην κουζίνα ειναι η διακόσμηση. Πρώτα προσέχουμε τον φυσικό φωτισμό και τον εξαερισμό του χώρου. Έπειτα μας ενδιαφέρει η δυνατότητα του για εξωτερική πρόσβαση, και η επικοινωνία του με την τραπεζαρία. Στην συνέχεια  πιστοποιούμε την θέση των ηλεκτρικών συσκευών, για να έχουμε εύκολες διαδρομές.

Ένα πάσο, που θα σχεδιαστεί σωστά και θα δίνει την δυνατότητα να σερβιριστεί ένα γρήγορο γεύμα ή π.χ  το πρωϊνό, θα σας ειναι πάρα πολύ μεγάλη ευκολία, και στην πορεία θα το ευχαριστηθείτε.

Προσέξτε. Μην το κάνετε μόνο για ντιζάϊν. Σχεδιάστε το να γίνει λειτουργικό, και πολλαπλών χρήσεων. Αφού έχουμε κάνει λοιπόν το σωστό σχεδιασμό της κουζίνας, μένει  ένα άλλο πολύ σημαντικό κομμάτι της, και αυτό ειναι τα εξαρτήματα της. Οι εταιρείες εισαγωγής έχουν δική τους γκάμα, αλλά και στη ελληνική αγορά πλέον ειναι αρκετά ανταγωνίσιμη και ισάξια η ποικιλία.  Τροφοθηκες πολύ εξυπηρετικές, περιστρεφόμενοι  γωνιακοί μηχανισμοί, που κάνουν το  έπιπλο χρηστικό μέχρι και τον τελευταίο τετραγωνικό πόντο, συρτάρια με μηχανισμούς που σύρονται τελείως έξω κλπ. Βέβαια, επιβαρύνουν την τιμή, όχι σημαντικά, αλλά ... πάρτε το υπ όψιν.

Από πλευράς αισθητικής, αν μας το επιτρέπουν τα μέτρα και η συνολική φιλοσοφία της διακόσμησης, χωρίς ποσοτική υπερβολή, χρησιμοποιείστε και το τζάμι. Κρυφοί φωτισμοί υπάρχουν πλέον διαφόρων τύπων. Αυτονόητο ότι ειναι χρησιμότατοι.

Το μεγάλο μειονέκτημα των επιπλων κουζίνας, ειναι οι πάγκοι κουζίνας. Η αισθητική τους ειναι ίδια επί δεκαετίες, και απορώ γιατί δεν εξελίσσονται. Προσωπικά, ειναι πάντα το μεγάλο μου πρόβλημα στην επιλογή μου.  

Το καινούργιο υλικό Coran η τύπου coran, δίνει ότι σχέδιο δίνουμε στην κουζίνα μας, και έχει δυνατότητες τεράστιες σχετικά με την μορφοποίηση του πάγκου μας. Προσωπικά και προς το παρόν, δεν ξέρω στο σύντομο μέλλον πως θα εξελιχθεί,  αλλά μου δίνει έντονα την αίσθηση του πλαστικού.  Σαν να χάνει, προς το παρόν, από ... αρχοντιά.

Προσωπικά, και όποτε συμφωνεί ο πελάτης μου, προτείνω μάρμαρο. Υπέροχο  διαχρονικό και μοναδικό, γυαλισμένο και αδιαβροχοποιημένο. Μπορεί να μην απορροφά τον θόρυβο όπως οι υπόλοιποι πάγκοι, αλλά ειναι μικρή η διαφορά.

Copyright © Διάσταση & Χώρος - Με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος. | Developed by Hyper Center