ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » Άρθρα » Πράσινες ΤαράτσεςΠΡΑΣΙΝΕΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ. Ο κύκλος των 2.600 ετών.

Η πρώτη γνωστή πράσινη ταράτσα έγινε για λόγους ερωτικούς. Ο βασιλιάςΝαβουχοδονόσορ ο Β' γύρω στα 600 π.Χ  για χάρη της γυναίκας του, που νοσταλγούσε τα  καταπράσινα βουνά της πατρίδας της, δημιούργησε ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Η δεύτερη εντυπωσιακή αναφορά, ακούστηκε 2.600 χρόνια μετά, στην Κούβα. Με την κατάρρευση της σοβιετικής ένωσης, και με το διαρκές μποϋκοτάζ της μικρής χώρας, ο Κάστρο δίνει το σύνθημα της επιβίωσης. Καθόλου σοσιαλιστικό, αλλά πολύ ρεαλιστικό.

α) Φτιάχτε μποστάνια, φυτέψτε κάθε μπαλκόνι και ταράτσα με οπωροκηπευτικά πρώτης ανάγκης. Ντομάτες, κολοκύθια, μελιτζάνες κλπ και

β) να μην πεταχτεί σταγόνα νερό, εκτός των μποστανιών.

ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ

Σήμερα τα πράγματα  ξεφεύγουν από τα όρια του έρωτα η της τροφικής αναγκαιότητας για επιβίωση, αλλά αφορούν την ποιοτική επιβίωση του σύγχρονου ανθρώπου των ανεπτυγμένων κοινωνιών. Και βέβαια η διαμόρφωση και διακόσμηση, μπορεί να παρέμβει σε ένα χώρο, και να τον μεταμορφώσει από χώρο ανάγκης σε χώρο απόλαυσης.          

Αλλά ποιες ειναι οι ανάγκες, ώστε να δημιουργήσουμε πράσινες ταράτσες; Η απάντηση δεν ειναι μία, αλλά πολλές. Ο κύκλος ειναι περίπου ως εξής:

- Πράσινες ταράτσες = καθαρό οξυγόνο =  μείωση δύσπνοιας και καρδιοπαθειών, και βέβαια καρκίνων

- Πράσινες ταράτσες = μείωση της όλο και αυξανόμενης ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας (φαινόμενο θερμοκηπίου), που κάνει αφόρητη τη ζωή στη πόλη

- Πράσινες ταράτσες = Οικονομία στα κλιματιστικά και μεγάλη οικονομία ρεύματος. π.χ  συνηθισμένη ταράτσα που δίνει 45 βαθμούς κελσίου μέσα στο διαμέρισμα, μετατρέπει την θερμοκρασία σε 30 βαθμούς κελσίου.

- Πράσινες ταράτσες = Οικολογικός κύκλος αναπαραγωγής βροχής και αποκατάστασης του κλιματος. Η αναπαραγωγή βροχής, γίνεται μέτα από το κύκλο της απορόφησης - αποθήκευσης της υγρασίας, μέσα από τα φυλλώματα των φυτών και των δένδρων, και της απελευθέρωσης τους στο περιβάλλον 

ΑΣ ΦΑΝΤΑΣΤΟΥΜΕ

Η δυνατότητα όμως της ταράτσας, και εκεί παρεμβαίνει η διακόσμηση, ειναι ότι μπορεί να δημιουργήσει και ένα μικρό παράδεισο, ο οποίος θα μπορεί να γίνει και ένας χώρος ατομικών απολαύσεων, αλλά και κοινωνικών εκδηλώσεων. Φανταστείτε την ταράτσα σας, με ένα  πετρόχτιστο συντριβάνι  γεμάτο βότσαλα, με δύο τρεις προβολείς να χρωματίζουν με διαφορετικά χρώματα τα νερά, και δίπλα μία πέργκολα να σας προφυλάσσει από τον ήλιο, ένα μπάρμπεκιου σε περίπτωση που έρθουν οι φίλοι, φώτα εξωτερικού χώρου, να φωτίζουν τα δένδρα ανάμεσα στα κλαδιά, ένα μικρό μαρμάρινο νεροχύτη, και τριγύρω από τριανταφυλλιές και γιασεμί μέχρι ρίγανη και δενδρολίβανο, μέχρι φραουλιές και μικρές καρποφόρες λεμονιές και πορτοκαλιές.

Εκεί ίσως να ανακαλύψουμε, ότι ζωή δεν ειναι μόνο η ανθρώπινη, αλλά ότι η ανθρώπινη ζωή αποτελεί ένα κομμάτι από το παζλ της ζωής. Άλλωστε και οι σύγχρονοι ψυχίατροι διαπιστώνουν πλέον ιατρικά, ότι μισή ώρα περπάτημα σε ένα πάρκο η ενασχόληση με κήπο, ισοδυναμεί με την καταστολή του στρες που προσφέρει μισό tavor, ενώ η ηρεμία που προκαλεί το άκουσμα του νερού χαλαρώνει τις αισθήσεις, και αποκαθιστά την παρασιτική βουή της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου.

ΟΙ ΦΟΒΟΙ

- Το βάρος ανά τετραγωνικό μέτρο, είναι από 80 έως 100 κιλά. Η πλάκα ενός σπιτιού αντέχει από 700 έως χίλια κιλά ανά τετρ. μέτρο

- Η δυνατότητα ειδικών φυτών αντοχής στην ξηρασία, απαιτούν πότισμα  μόνο  3 έως 4 φορές τον χρόνο  κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

- Σε περίπτωση κήπου, με οπωροκηπευτικά και οπωροφόρα δένδρα, τοποθετείται αυτόματο πότισμα

ΚΟΣΤΟΣ

Το κόστος ανα τετρ. μέτρο ειναι περίπου 100 έως 130 ευρώ, για επιφάνειες 80 έως 100 τετρ. μ. Για μικρότερες επιφάνειες ή μεγαλύτερες το κόστος διαφοροποιείται αυξητικά η πτωτικά αντίστοιχα. Το ποσό αυτό αφορά μόνο την φυτική κάλυψη της ταράτσας, χωρίς πέργκολες, συντριβάνια κλπ.

Copyright © Διάσταση & Χώρος - Με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος. | Developed by Hyper Center