ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » Άρθρα » Διακόσμηση » Διακόσμηση. Αυτά που ρωτάτε
ΧΡΩΜΑΤΑ

Έτσι θα δώσουμε το στιλ που θέλουμε και μας ικανοποιεί, για να ζήσουμε μαζί με αυτό στον χώρο μας, αρκετά από τα επόμενα χρόνια της ζωής μας.
Επιλέξατε λοιπόν τον διακοσμητή σας, προσέξτε να πεισθείτε από τις γνώσεις και την πείρα του, και εμπιστευθείτε τον. Στην αντίθετη περίπτωση, αλλάξτε τον έγκαιρα.
Η διακόσμηση ειναι διάδοχη έμπνευση.
Πρέπει να σας εμπνεύσει ο διακοσμητής σας την εμπιστοσύνη, και στην συνέχεια να εμπνευστεί από τον χώρο σας, τον τρόπο ζωής σας, τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας.
ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ.
Εδώ ειναι οι τιμές με την μεγαλύτερη απόκλιση. Οι καλοί μαστόροι, έμειναν για χρόνια άνεργοι, γιατί οι αλλοδαποί έγιναν όλοι μπογιατζήδες και έσπαγαν τις τιμές. Στην συνέχεια, οι καλοί ελαιοχρωματιστές χαμήλωσαν λίγο τις τιμές, και οι αλλοδαποί απόκτησαν σιγά σιγά πείρα.
Να σημειώσουμε ότι οι αλλοδαποί πλέον κάνουν πολύ καλή δουλειά, αλλά δεν ξέρουν τις λεπτομέρειες σε ειδικές κατασκευές, που ξέρουν οι καλοί και ειδος υπό εξαφάνιση παλιοί μαστόροι.
Άλλωστε νεαροί Έλληνες τεχνίτες πλέον δεν υπάρχουν, γιατι ειναι αντίθετο το μαστοριλίκι με το life style της ελληνικής χρονικής περιόδου που περνάμε και κανείς γονιός δεν στέλνει να μαθει τον γυιό του μπογιατζή, αφήνοντας το επικερδές επάγγελμα για άλλους.
Με 8 ευρώ (Ιανουάριος 2011 με 8 ευρώ + φπα) ανα τετρ. μέτρο κατά μεσο όρο, βρίσκουμε τον σπατουλαριστό τοίχο, μαζί με το τρίψιμο, το αστάρωμα, και δύο ή τρία χέρια βάψιμο, ανάλογα πόσα θέλει για να καλύψει τον τοίχο.
Το φρεσκάρισμα, με 4 ευρώ (στοκάρισμα με δύο χέρια βάψιμο). Τα δοκάρια και οι κολώνες χρεώνονται ξεχωριστά.
Ο καλος Έλληνας μάστορας, θα πάρει και 2 έως 3 ευρώ παραπάνω στο σπατουλαριστό και στο φρεσκάρισμα, 1 το πολύ 2 ευρώ παραπάνω.
Προσέχουμε, ο σημερινός καλός μάστορας, Έλληνας ή αλλοδαπός πλέον, να καλύψει το πάτωμα με χαρτόνια και τα έπιπλα με νάυλον. Είναι μέσα στις υποχρεώσεις του. Δεν έχουν κόστος, αλλά λίγο φασαρία, ώσπου να τα στρώσει. Ειναι όμως ζήτημα συνήθειας και μεθόδου, που δείχνει ότι σέβεται την δουλειά του, και δεν θα βάψει πατώματα και τζάμια.
Αυτή την νοοτροπία πληρώνει ένας πελάτης σε έναν καλό μαστόρα
Τα χρώματα πλέον γίνονται με τα ειδικά μηχανήματα που όλοι ξέρουμε. Αυτό έχει ένα καλό και ένα κακό που πρέπει να το προσέξουμε.
Το καλό ειναι, ότι αν μας αρέσει, δίνουμε το κωδικό και μας το ξαναφτιάχνουν συνήθως ίδιο, αλλά όχι πάντα.
Το κακό βρίσκεται, στο άν συμφωνήσετε στο χρώμα από το δειγματολόγιο, και αγοράσετε όλη την ποσότητα - λάθος μεγάλο.
Τα χρώματα που θέλουμε, τα αγοράζουμε ανά κιλό, και βάφουμε μερικά κομμάτια του τοίχου που θέλουμε. Και αυτό δεν χρεώνεται, σαν εργασία , παραπάνω.
Δύο με τρεις χρωματικές δοκιμές μέχρι να καταλήξετε εκεί που θέλετε, ειναι επίσης μέσα στις υποχρεώσεις του τεχνίτη. Απλά αγοράστε εσεις τα μονόκιλα χρώματα που θέλετε. Βάφτε λοιπόν, στις γωνίες και στο μέσον, εκεί που πέφτει φυσικό φως κλπ.
Το κάθε χρώμα φαίνεται διαφορετικό:
- στο μικρό δείγμα του δειγματολογίου
- στον ασπατουλάριστο ή σπατουλαρισμένο τοίχο αντίστοιχα
- και ανάλογα πως πέφτει το φυσικό φως.
Δοκιμάζουμε πάντα λοιπόν στον χώρο μας το χρώμα, προτού καλύψουμε όλη την επιφάνεια.
Τελευταία κυκλοφορούν από τις εταιρείες χρωμάτων (Βιβεχρωμ, Kraft κλπ) προγράμματα χρωματικά. Προς το παρόν αυτά ειναι καλά για να παίξουν τα παιδιά σας. Ότι και αν δείτε στον υπολογιστή, δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Μπορείτε να πειραματιστείτε λοιπόν και μόνοι σας.
Τεχνοτροπίες
![]() | ![]() | ![]() |
Εδώ θέλει προσοχή και μέτρο. Από τότε που οι τεχνοτροπίες έγιναν τυποποιημένες, οικονομικές και ο καθένας μπορεί να τις κάνει, "φορέθηκαν" πολύ. Η τεχνοτροπία, δίνει έμφαση στον χώρο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ποσότητα σε καταστήματα που προσφέρουν διασκέδαση - Bar, Cafe, τοστάδικα, εστιατόρια, ταβέρνες κλπ. Και πάλι σε συνδυασμούς με άλλη διακόσμηση. Στις κατοικίες, ίσως σε διακοσμητικά διαχωριστικά ημιτοίχια, επένδυση τζακιών, και δευτερεύοντες χώρους προκειμένου να τους δώσεις κάτι το ξεχωριστό, (π.χ ταβάνι σε βεστιάριο, σε σκοτεινό τοίχο κουζίνας, εντοιχισμένη βιβλιοθήκη, τοίχο και ταβάνι σε wc κλπ). Σε εμπορικά καταστήματα, δεν θα το προτείναμε, παρά μόνο σε αθλητικά καταστήματα, η σε σπορ νεανικό ντύσιμο
Λαδομπογιές
Οι λαδομπογιές έχουν περιοριστεί σημαντικά. Οι πόρτες πλέον ειναι συνήθως έτοιμες λουστραριστές, και οι ντουλάπες με μελαμίνη η βαγκελίτη, ενώ οι μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα από αλουμίνιο. Για λαδομπογιές μένουν συνήθως τα κάγκελα στις βεράντες, η συμπληρωματικές κατασκευές από σίδερο. Κλασσικά τα χρώματα τους. Αξίζει να δοκιμάσετε και τα σφυρήλατα χρώματα.
Μια συμβουλή: Το μινιάρισμα στα καινούργια κάγκελα να γίνεται με το παλιό παραδοσιακό μίνιο.